b

Kertépítés árakat befolyásoló tényezők, tájékoztató árakkal

 
 
Minden kert egyedi, de vannak tényezők, amelyek minden kert esetében befolyásolják a kivitelezést és így az árakat is:

- Talaj típusa: könnyebb szerkezetű talaj esetében a kertépítési munka is kevesebb nehézségbe ütközik. Könnyebb például az öntözőrendszer árkát kiásni, alapot kiszedni a burkolatnak, vagy növényeket ültetni. Nagyon laza talaj esetében viszont termőföld töltése ajánlott, a tápanyagok és a víz megtartása miatt. Kötött talajon egy lazább termőréteg töltése lehet szükséges, vagy szerves anyag és homok bedolgozása, ami lazít a talajszerkezeten. A legtöbb növény gyökérzetének szüksége van levegőre, egy kötött vizenyős talajon a gyökerek elrohadhatnak, így nem tud a növény vizet, tápanyagot felvenni. A növényeken hervadási vagy sárgulási tünetek mutathatnak. Ez a probléma jelentkezhet a budai területeken, főleg ha építkezés során a talajt betömörítették, vagy magas talajvízes területeken. A nagyon betömörödött talajok felazításához, már erősebb gépre, egy kistraktorra is szükség lehet. Szükség lehet még drénezésre, ami felesleges talajvíz elvezést szolgálja. Ezek mind komoly költségnövelő tényezők lehetnek egy kert esetében, de a jó talaj az alapja egy szép kertnek. Jobb talaj esetén is érdemes kertépítéskor szerves anyagot bedolgozni, mert később az már nehézkes.

 
 
Építkezés után a bekeményedett talaj felrotálása   Felazított talaj (háttérben)
   
Talajjavítás szerves anyaggal.    
 

- Kert távolsága a telephelytől. Minél távolabb helyezkedik el a kert annál több időbe telik az utazás, illetve több az üzemanyag költség is. A tapasztalat az mutatja, hogy bizonyos munkák esetén gyakran ezzel a felárral is versenyképes ajánlatot tudunk adni, így távolabbi helyeken is dolgoztunk már mint például Kulcson, Hévízgyörkön, számos budai településen. Öntözőrendszert építettünk ki Balaton térségében is. Kisebb munkákat, kertgondozást azonban csak közeli kerületekben és településeken tudunk vállalni.

- A kert, a munka nagysága. Általában minél nagyobb a terület, annál alacsonyabb négyzetméter, folyóméter árakkal lehet számolni. Nagyobb kerteknél a gépek használata könnyíti meg a munkát és teszi olcsóbbá az árakat.

-Gyomosodás: Egy évelőkkel teli terület, őstarackos feltörése, gyommentesítése sokkal több munkával járhat, mint egy rendszeresen gyommentesített, felásott terület. Ilyenkor többszöri vegyszeres gyomirtásra lehet szükség. A terület növénymaradványoktól való megtisztítása vagy beforgatása is sokkal nehezebb egy erősen gyomos területen. Gyomirtás az egyik legfontosabb művelet. Későbbiekben a tarackoló növényektől nagyon nehéz megszabadulni. Ha összenő a gyökérzete a már beültetett növényekkel, akkor szinte lehetetlen úgy kigyomlálni, hogy a dísznövények gyökerei ne sérüljenek.

 

Egyes munkafázisok árai és befolyásoló tényezői:

  • Füvesítés:

Egy árajánlat füvesítésére a következő munkafázisokat tartalmazza:

- Gyomirtást (vegyszeres)

- Terület megtisztítását növénymaradványoktól vagy azok beforgatását.

- Talajlazítást, talajjavítást szerves anyaggal.

- Finom tereprendezést.

- Fűmagvetés lépéseit vagy gyepszőnyeg lerakása.

 
Magvetés szalmatakarással Gyepszőnyeg fektetés, gyorsabb, látványosabb, mint a magvetés.
 

Gyakran felmerül a kérdés gyepszőnyeg vagy vetett fű? Költségben jelentős eltérés lehet így érdemes átgondolni előnyöket és hátrányokat. Ha költségeket szeretnénk faragni akkor a gyepszőnyeg helyett lehet a magvetést választani, annak hátrányaival.

A gyepszőnyeg egyetlen hátránya az ára. Itt kifizetjük, hogy a gyepszőnyeget 1-1,5 évig nevelik, gyomlálják. Ennyi időre a mi kertünkben is szükség van, hogy a vetett fűből, szép erős tömött gyep legyen. Így ezt az intenzív 1 év gondozást kell megfizetnünk. Ez időszak alatt termesztőnél nagyobb és hatékonyabb vegyszerek állnak rendelkezésére, mind a betegségek, kártevők, gyomok kezelésnek esetében, amit házi kertben hivatalosan már nem szabad használni. Vetett fű esetében, gyomok is csírázhatnak, mivel a gyommagvakat vegyszeresen sem tudjuk kiirtani a talajból házi kerti körülmények között. Magvetés ideális körülményeit megteremtve csökkenthető a gyomok csírázása de kizárni teljesen nem lehet. Szebb lesz a magvetési, őszi vagy nyárvégi vetésnél, mert ilyenkor már kevesebb gyom csírázik. Legtöbb gyom tavasszal csírázik, így a tavaszi vetés szokott a leggyomosabb lenni. Nyár elején csírázik a talpas muhar és a kakaslábfű amely szintén problémát jelenthet. Nyáron a közhiedelemmel ellentétben jó lehet a magvetés, mert a magas hőmérséklet segíti a csírázást, itt kulcsfontosságú a megfelelő öntözés, hogy nedvesen tudjuk tartani a csírázáskor a talajt, de a kicsirázott füvön viszont ne jelenjenek meg a gombás betegségek. Legideálisabb azonban az őszi vetés minden szempontból.

A gyepszőnyegnek és a megerősödött fűnek az igénye már megegyezik, mert leggyakrabban ugyanabból a fű mag típusból vannak. Tehát a gondozást a kész gyepnél, nem az befolyásolja, hogy gyepszőnyeg vagy vetett fű volt, hanem a fűmag típusa.

Opcionális tételek az árajánlatban:

- Indító trágya használata (ajánlott)

- Talajfertőtlenítés (talajkártevők esetében)

Ha a kapott ajánlat nem részletezi, hogy a füvesítés milyen tételeket tartalmaz, akkor kérdezzünk rá megállapodás előtt.

Füvesítés munkaköltsége 500 Ft/m2 (nettó árak) körül mozog mérlegelve az imént felsorolt befolyásoló tényezőket. Kisebb négyzetméterű kertek esetében, egyedi árat adunk, nem négyzetméter árakat, ez magasabb lehet.

 

  • Ágyásszegély lerakás, ágyáskialakítás árait befolyásoló tényezők:

Szegély lerakásnál az általánosan befolyásoló tényezők mellett az árakat befolyásolja a szegély típusa.

Ez leggyakrabban lehet:

Térkőből vagy bontott téglából: lerakás munkaköltsége kb. 1000 Ft/fm - 1500 Ft/fm(nettó)

Faszegélyből kb.1000 Ft/fm (nettó)

Műanyagból kb.1000 Ft/fm (nettó)

 

  • Térburkolás esetében:

A talaj típusa mellett befolyásoló tényező még a burkolandó felület alakja, nagysága, a térkő típusa, mennyit kell bevágni, mennyire bonyolult a lerakási minta. Persze nem mindegy hogy géppel vagy csak kézi erővel szedhető ki az alap, illetve konténerbe kell pakolni, vagy csak elteríteni a kertben.

Térkő lerakás esetében tájékoztató munkaköltség árak (nettó):

Alapkiszedés:kb.4000 Ft/m3 (nettó)

Murva elterítés, alapkészítés: kb. 4000 Ft/m3

Térkőlerakás: kb.2000 Ft-3500 Ft/m2 (bevágással, egyszeri besöpréssel, levibrálással)

 

 

  • Automata öntözőrendszer esetében az árajánlatot befolyásoló tényezők:

-Terület alakja: hosszú, keskeny terület esetében mindig költségesebb az öntözőrendszer kialakítás, mert több szórófej szükséges a tökéletes fedéshez. A szórófejjel történő öntözés alapja fejtől fejig történő öntözés. Mivel a legtöbb szórófej körcikkben öntöz, így egy keskeny terület kis sugarú szórófejekkel öntözhető, így viszont a fejtől fejig öntözéshez sok szórófejre van szűkség.

- Vízforrás:


Hálózati víz esetén a rendelkezésre álló víznyomás és vízhozam a döntő. Ezt mindenképpen le kell mérni az árajánlat készítéshez. Nem elég a statikus víznyomást mérnünk, szükség van dinamikus víznyomás értékekre is, különböző vízhozamok mellett. 4 bár maximális nyomás mellett is jelentős eltérés lehet a vízhozamban, főleg olyan helyeken, ahol a vízkiállás távol esik a vízórától, pl sorházak esetében. Alacsony víznyomás esetén nyomásfokozó szivattyúra lehet szükség, ami jelentősen megdrágíthatja a kiépítést. Extrém magas nyomás esetén nyomáscsökkentő beépítés javasolt, a legtöbb elem esetében a maximális nyomásállóság 10 bar.
Kút esetében legfontosabb adatok, a víz üzemi vízszintje, kút mélysége, vízhozama, és homoktartalma, illetve a kút átmérője. Sajnos ritkán állnak rendelkezésre ezekkel az adatokkal kapcsolatban pontos, megbízható értékek Ez legnagyobb kockázati tényező a a kútról történő öntözés esetében.
Az öntözés lehet még ciszternáról. Ennek utántöltéséről gondoskodni kell aszályos időkben, illetve túlfolyásról, szikkasztásról csapadékosabb időjárásnál. Ciszternáról történő öntözés ritkán térül meg egy átlagos kert esetében, ciszternák kiépítésének magas költsége miatt. Olyan helyen lehet hasznos ahol amúgy is kell egy puffer tartály, amely viszont ebben az esetben lehet egy nagyobb ciszterna is egyben.

 

Természetesen a leginkább az árakat befolyásoló tényező a Piac. Általánosan igaz minden szolgáltatás esetében, hogy sok megrendelés esetén az árszínvonal emelkedik. Kevesebb kert vagy több szolgáltató megjelenése esetén, az árak csökkenése várható.
Legtöbb szolgáltató azt hirdeti hogy ár érték arányban ő a legjobb. Én ezt nem állíthatom magunkról, hisz nem ismerhetem az összes szolgáltatót, így lehetséges hogy van jobb és olcsóbb szolgáltató. Az árakat próbáljuk úgy szabni hogy az kedvező legyen, gépek alkalmazásával, hatékony munkavégzéssel, megfelelő partnerekkel kiválasztásával, és lelkiismeretes munkavégzéssel. A lelkiismeretes munkavégzést nagy tagú vagy több brigád alkalmazásával nekem nem sikerült összeegyeztetnem, ezért maradtam kisvállalkozó egy brigáddal. Így előfordulhat hogy kivitelezésre várni kell, vagy bizonyos munkákat nem tudunk vállalni. Kertgondozást már csak általunk kialakított kertek esetében vállaljuk.

 
        Árajánlat példák:
Árajánlat komplett kert, tervezés előtt: Árajánlat öntözőrendszer:
 
Az oldalon található árak, tájékoztató jellegűek, hogy nagyjából elképzelést kapjon a várható költségekről. Nem minősülnek ajánlat tételnek, minden esetben kérjen kertre szabott ajánlatot tőlünk, amely ingyenes Budapesten és környékén.
 
 
 
Ügyvezető: Nagy Gábor (okl. kertészmérnök)
Cím: Budapest 1173, Agyaghegyi dűlő 84
Mobil: 0620-247-1011 (Bármikor)
E-mail:info@mindenamikert.hu
mindenamikert@yahoo.com