b

Kertépítés árakat befolyásoló tényezők, árajánlat mintákkal

Vannak minden kertépítési munkafázist befolyásoló tényezők:

- Talaj típusa: könnyebb szerkezetű talaj esetében a kertépítési munka is kevesebb nehézségbe ütközik. Könnyebb például az öntözőrendszer árkát kiásni, alapot kiszedni a burkolatnak, vagy növényeket ültetni.

- Kert távolsága a telephelytől. Minél távolabb helyezkedik el a kert annál több időbe telik az utazás, illetve több az üzemanyag költség is. A tapasztalat az hogy gyakran ezzel a felárral is versenyképes ajánlatot tudunk adni, így távolabbi helyeken is dolgoztunk már mint például Kulcson, Hévízgyörkön, számos budai településen.

- A kert, a munka nagysága. Általában minél nagyobb a terület, annál alacsonyabb négyzetméter, folyóméter árakkal lehet számolni. Nagyobb kerteknél a gépek használata könnyíti meg a munkát és teszi olcsóbbá az árakat.

 

Egyes munkafázisok árai és befolyásoló tényezői:

  • Füvesítés:

Gyomosodás: Egy őstarackos feltörése, gyommentesítése sokkal több munkával jár mint egy frissen, jó termő talajjal feltöltött terület füvesítése. Ilyenkor többszöri vegyszeres gyomirtás javasolt. A terület növénymaradványoktól való megtisztítása vagy beforgatása is sokkal nehezebb egy erősen gyomos területen.

Talaj típusa: Ritkán található egy új építésű kert esetében tápanyag dús, aprómorzsás (csernozjom) talaj, amely ideális lenne bármilyen gyepnek. Szélsőséges esetekben, például sittel teli területeken vagy nagyon kötött talajnál szükség lehet teljes talajcserére is. Nagyon kötött altalaj esetében a felső talajcserénél érdemes drén csöveket elhelyezni az el nem szivárgó , pangó víz elvezetése érdekében. A gyökérnek is szüksége van levegőre az egészséges fejlődéshez. A túl nedves talajban ugyanis a fű kiritkul, gyökere elhalhat és a fű gombás betegségei is jobban terjednek. Talaj életnek sem tesz jót a levegőtlenség, anaerobb folyamatok, rothadási folyamatok indulhatnak be. Kötött, de még használható talajokat fel lehet javítani megfelelő szemcsemérető homokkal, illetve szerves anyaggal. A laza szerkezetű talajok nagyon jó alapanyagok lehetnek, amelyeket érdemes szerves anyaggal dúsítani, amely nem csupán tápanyaggal látja el a földet hanem a szerkezetét is javítja, növeli a vízmegtartó képességét. Laza szerkezű talajon, a gyökér nem fülled be, megfelelő öntözéssel mélyre hatoló gyökereket fejleszt és ellenállóbb lesz. Ha talajunk túl laza, nagyon homokos, akkor viszont nem köti meg a szerves anyagot, a tápanyagok könnyen kimosódnak, és füvünk sem lesz szép . Érzékenyen fog reagálni a műtrágyára, illetve annak hiányára. Ilyen esetekben is szükséges lehet talajcsere. Összefoglalva, törekedjünk, laza szerkezetű, tápanyaggal feltöltött talajt létrehozni. Ehhez mindenképpen szükséges magvetés előtt (ha nem frissen töltött földbe történik a füvesítés) egy talajlazítás (felrotálás, vagy felásás) illetve szerves anyag bedolgozás. Ha talajunkban kártevőket találunk érdemes talajfertőtlenítést végezni, amely szintén költség növelő tényező lehet.

Egy árajánlat füvesítésére a következő munkafázisokat tartalmazza:

- Gyomirtást (A legtöbb esetben vegyszeres. Vannak gyomok, amelyek esetében ez jelenthet biztos megoldást. Azonban vigyázzunk, tóparti vagy tó közeli kertek esetében a védő távolság betartására!)

- Terület megtisztítását növénymaradványoktól vagy azok beforgatását.

- Talajlazítást, talajjavítást szerves anyaggal.

- Finom tereprendezést.

- Fűmagvetés lépéseit.

Opcionális tételek:

- Indító trágya használata (ajánlott)

- Talajfertőtlenítés (talajkártevők esetében)

Ha a kapott ajánlat nem részletezi, hogy a füvesítés milyen tételeket tartalmaz, akkor kérdezzünk rá megállapodás előtt.

Füvesítés munkaköltsége 500 Ft/m2 (nettó árak) körül mozog mérlegelve az imént felsorolt befolyásoló tényezőket. Kisebb négyzetméterű kertek esetében, egyedi árat adunk, nem négyzetméter árakat, ez magasabb lehet.

 

  • Ágyásszegély lerakás, ágyáskialakítás árait befolyásoló tényezők:

Szegély lerakásnál az általánosan befolyásoló tényezők mellett az árakat befolyásolja a szegély típusa.

Ez leggyakrabban lehet:

Térkőből vagy bontott téglából (kép): lerakás munkaköltsége kb. 1000 Ft/fm (nettó)

Faszegélyből kb.800 Ft/fm (nettó)

Műanyagból kb. 800 Ft/fm (nettó)

 

  • Térburkolás esetében:

A talaj típusa mellett befolyásoló tényező még a burkolandó felület alakja, nagysága, a térkő típusa, mennyit kell bevágni, mennyire bonyolult a lerakási minta.

Térkő lerakás esetében tájékoztató munkaköltség árak (nettó):

Alapkiszedés:kb.3000 Ft/m3 (nettó)

Murva elterítés, alapkészítés: kb. 3000 Ft/m3

Térkőlerakás: kb.1500 Ft-2800 Ft/m2 (bevágással, egyszeri besöpréssel, levibrálással)

Térburkolás lépéseit képekben itt tekintheti meg.

 

  • Automata öntözőrendszer esetében:

-Terület alakja: hosszú, keskeny terület esetében mindig költségesebb az öntözőrendszer kialakítás, mert több szórófej szükséges a tökéletes fedéshez.

-Rendelkezésre álló víznyomás.

Bővebben ezekről a tényezőkről itt olvashat:

Öntözőrendszer árait befolyásoló tényezők.

 

Természetesen a leginkább az árakat befolyásoló tényező a Piac. Általánosan igaz minden szolgáltatás esetében hogy sok megrendelés esetén az árszínvonal emelkedik. Kevesebb kert vagy több szolgáltató megjelenése esetén, az árak csökkenése várható. Az építőipar lassulása, kevesebb ház épülése, kevesebb újonnan kialakítandó kertet jelent. Az így létrejövő árversenyt, gépek alkalmazásával, hatékony munkavégzéssel, megfelelő partnerekkel igyekszünk tartani, hogy a kedvezőbb ár ne menjen a minőség rovására.

 

 

Árajánlat példák:
   
Árajánlat komplett kert, tervezés előtt: Árajánlat öntözőrendszer:
Árajánlat komplett kert Árajánlat öntözőrendszer
Az oldalon található árak, tájékoztató jellegűek, hogy nagyjából elképzelést kapjon a várható költségekről. Nem minősülnek ajánlat tételnek, minden esetben kérjen kertre szabott ajánlatot tőlünk, amely ingyenes Budapesten és környékén.
 
 
 
Ügyvezető: Nagy Gábor (okl. kertészmérnök)
Cím: Budapest 1173, Agyaghegyi dűlő 84
Mobil: 0620-247-1011 (Bármikor)
E-mail:info@mindenamikert.hu
mindenamikert@yahoo.com