Automata öntözőrendszerek kiépítése

 
 
 

Öntözőrendszer előnyei (és hátrányai, ha van ilyen?)

Gyakran említik, hogy az öntözőrendszer víztakarékos. Víz takarékosság főleg abból fakad hogy egyenletesebben öntöz mintha slaggal locsolnánk, illetve hogy hajnalba öntöz, amikor a legkisebb a párolgási veszteség. Az mprotátor fúvókáknak az egyik legegyenletesebb a szórásképe, így elvileg ezzel spórolhatunk a legtöbbet. Az ilyen rendszereket hirdették egy időben víztakarékos rendszereknek. (Azt azonban nem említették sehol, hogy az elhúzodó vízkijutás miatt a párolgási veszteség is megnőhet). Ne reméljük, hogy öntözőrendszerrel jelentősen csökkeni fog a vízszámlánk, hacsak tényleg nem nagyon hanyagul locsoltunk korábban. Ha csak ezért szeretnénk öntözőrendszert, akkor nem biztos, hogy érdemes beruházni, mert csalódni fogunk. Sokkal nagyobb előny, hogy ezzel időt sporolhatunk meg. Utazáskor nem kell megkérnünk senkit illetve aggódni, hogy vajon mi történik a kertünkkel, vajon lelkiismeretesen locsolják. Nincs rosszabb mint nyaralás közben aggódni valami miatt. Másik nagy előnye, hogy így könnyebb a növények igényit kielégíteni, könnyebben beállítható, rendszeresen kijutatható az a víz mennyiség, ami növényeknek szükséges, és a növéyeknek is a legalkalmasabb időpontban, hajnalban. Én még nem találkoztam senkivel, aki a növények locsolása miatt felkelt volna hajnalban, a kert elkészülte után évek múlva is. Szóval az öntözőrendszer nagy előnye, hogy sokkal hozzájárul a kert élvezi értékéhez, azzal hogy növényink szebbek lesznek illetve hogy nem kell hosszú órákat locsolással tölteni. Mivel általában kevés a meghibásodás még évek múlva is, ezért ingatlan értékét is növelheti, a szebb növényekkel közvetetten is. Néha előfordul, hogy megkeresnek kert kialakítással öntözőrendszer kiépítése nélkül. Nekik őszintén azt szoktam tanácsolni, ha nincs meg a keret az öntözőrendszerre, akkor inkább tolják el a kertépítést, mert senki sem fog jól járni. Általában garanciát sem tud vállalni a növényekre öntözőrendszer nélkül a legtöbb kertépítő.

 
Általunk használt márkák:

Öntözőrendszer kiépítéséhez Signature és Hunter márkákat használunk immár 13 éve. A nagyon minimális meghibásodások miatt rágattunk le ezeknél a márkáknál. Signature automatikák szerintem az egyik legkönnyebben programozhatók a piacon, annak ellenére, hogy sok hasznos funkciót tartalmaznak. Ilyen például a hónapokra előre beállítható öntözési intenzitás, vagy zónánként beállítható szivattyú indítás, ami nyomásfokozás esetében lehet hasznos, mert nem minden zóna esetében lehet szükség nyomásfokozásra. Mágnesszelepek, fúvókák esetében nem tapasztaltam nagy különbséget a márkák között. A Hunter turbinás szórófejei jobbak mint a Signature, de az mprotátor terjedése miatt egyre kevesebbet használunk ilyen tipusú szórófejekből. Kapcsolatba kerültem még a rainbirddel, kérésre ezt a márkát is telepítjük. Ha a tervezés alapjait szem előtt tartjuk, úgy mint a fejtől fejig öntözést, akkor mindegyik márkánál jó lefedettséget tapasztaltunk

 
Néhány példa a legutóbbi öntözőrendszereinkből:
 
       

Az öntözőrendszer árát befolyásoló tényezők.


(erről már részben esett szó az áraink menü alatt)

A terület alakja:
A legtöbb fúvóka körcikkben öntöz, így ugyanolyan négyzetméterű terület öntözésében jelentős eltérés lehet. Minél keskenyebb egy terület annál több szórófejre lehet szükség
A szórófejek száma adott, amit a terület alakja, nagysága határoz meg.
Azt hogy ezeket a szórófejeket hány zónára kell felosztanunk az a vízforrás határozza meg. Minél több zóna, annál több anyag szükséges, annál drágább lesz az öntözőrendszer. Nagy vízhozam esetén előfordulhat, hogy eltérő környezeti viszonyok (pl árnyékosabb rész) miatt kell több zónára osztani a területet.

Az öntözőrendszer forrási.

Hálózati víz: vízhozamot és a víznyomást kell lemérni és arra kell tervezni a zónákat. Érdemes több mérést végezni különböző dinamikus nyomáshoz tartozó vízhozamot, és az alapján megtervezni a zónákat. Ritkábban nyomásfokozó szivattyúra lehet szükség.
Kút: itt szükséges a vízhozam, kút mélysége, üzemi vízszint és homoktartalom.
Ciszterna: Itt a ciszterna töltéséről kell gondoskodni, ennek módja, vízhozama határozza meg a zónák számát. Gondoskodni kell a túlfolyásról is csapadékos idő esetén
.

 

Gyakran elkövetett hibák öntözőrendszer kivitelezése során.


Hálózati víz esetében:
Nagy hibát nem tudunk elkövetni, ha lemértük a vízhozamot és arra terveztük a zónákat. Ez viszonylag könnyen számolható és tervezhető. A probléma akkor adódhat ha valamilyen oknál fogva a vízhozam határára tervezzük a zónákat. Azonban mindig szerencsés ráhagyni valamennyit a rendszerre. Ha még is kicentizzük, akkor az elején próbáljuk ki a legnagyobb vízfogyasztású zónát, ha az működik, akkor a többi zónát már nyugodtan összerakhatjuk. Adódhat hiba még a mélyöblítésű szórófejek alkalmazása esetében is. Mert ezek kiemelkedéskor kiöblítik a koszt szórófejből. Ha ez a vízmennyiség több mint a fúvókaka fogyasztana, akkor előfordulhat, hogy nem emelkednek ki a szórófejek, annak ellenére, hogy számításunk szerint működnie kellene. Ezt a hibát könnyen ellenőrizhetjük, mert ha kézzel kiemeljük szórófejeket és akkor szépen öntöz, akkor egyértelmű a hiba forrása. Ilyenkor le kell cserélni a szórófej házakat, vagy több zónára kell felosztani a rendszert.

Mindig teljesüljön a fejtől fejig öntözés.

Soha ne keverjük a szórófej típusokat, mindig legyen külön zónán az esőztető, mprotátor és a rotoros szórófejek meg a csöpögtető zóna. Elvileg előfordulhat, hogy rotoros ugyanolyan intenzitással öntöz mint egy mprotátor, de az a biztos ha külön zónára tesszük.

Hiba lehet ha rotoros szórófejeknél ugyanolyan fúvókát tesznek különböző szögben öntöző, ugyanazon zónán elhelyezkedő szórófejeknél. Ha pl. egy zónára kötjük a 90 és 180 fokban szóró rotoros szórófejeket, és ugyanolyan fúvókát teszünk bele akkor a 180 fokban öntöző szórófej feleannyi vizet fog kibocsátani, mivel a forgási sebességük ugyanolyan. Ez a hiba nem mindig szembetűnő, ha fejtől fejig öntözünk mindenoldalról. Ezt a hibát gyakran elkövetik kivitelezők is. De ma már az mprotátot kiszorította rotoros szórófejek nagy részét, így kevesebb az ilyen hiba is

Csak az egyik oldalról öntözés keskeny területeken: ez megengedett lehet, ha a túl oldalra és oldalra túlöntözhet az öntözőrendszer. Nagyobb sugarú fúvókákkal egy oldalról történő öntözés esetén is le lehet fedni elfogadhatóan egy területet ha megengedett a túlöntözés. Ez keskeny területeken előfordulhat. De mindig szerencsés és biztosabb, ha szemből is öntözünk.

Leggyakoribb hibák a szivattyús rendszereknél:
Fent említett hibákon kívül még hiba forrás lehet a szivattyú és a kút. Sajnos a kút hiányosságai, vagy hibás információk az öntözőrendszer telepítőn csattannak. A következő adatokra lenne szükség a telepítéshez: a kút mélysége, vízhozama, üzemi vízszintje, homoktartalma (g/m3). Ezek az információk gyakran hiányoznak illetve a későbbiekben változhatnak. Talajvízből történő öntözésnél nyáron gyakran kevesebb a vízhozam. Tavasszal és ősszel mért vízhozam valószínűleg változni fog nyáron. Ha gyűrűs kút akkor ilyen esetben el lehet húzni az öntözést, szüneteket iktatva be hogy a kút töltődjön. Fontos még a homoktartalom. Ez jellemzően kevesebb, ha kisebb vízhozamú zónákra tervezünk. Az egyszerre, nagy vízkivétel jellemzően több homokot tartalmaz köbméter vízre levetítve, mint a lassú egyenletes vízvétel. Ilyen szempontból is szerencsésebbek a lágyindítású szivattyúk. Legtöbb búvár szivattyú esetében az előírt maximális homoktartalom 250g/m3. A 3” szivattyúk esetében ez sokszor csak 50 g/m3. Ezért okozhat gondot ha 100-as a fúrt kút átmérő mert abba nem tanácsos 4” szivattyút belerakni. Viszont a keskenyebb szivattyúk gyakran kevesebb homoktartalmat viselnek el. Az öntözőrendszert már meg tudjuk védeni a homoktól szűrők használatával, aminek átöblítését automatizálni lehet, így csökkentve a karbantartást. Legjobb ha sikerül egy alacsony homoktartalmú jó vízhozamú kutat fúratnunk, vagy ásatnunk.

Gyakran előforduló hiba, hogy az áramláskapcsolót nem megfelelő áramfelvételre tervezik. A szivattyúknál elinduláskor és leálláskor megnövekedhet az áramfelvétel, amitől a szivattyú vezérlés (brio stb) tönkremehet.

Megesik, hogy az idők folyamán kosz rakodik le a mágnes szelepeken. Ez lehet akár finom hártyaszerű réteg is, amitől már nem biztos hogy teljesen le fog zárni a mágnes szelep, és szivárgás léphet fel. Sok áramláskapcsoló ilyenkor beindítja a szivattyút egy pillanatra, ami szintén a meghibásodás forrása lehet. Ezekre a problémákra már léteznek jó megoldások.

Gyakran megesik, hogy a szivattyút nem az üzemi tartományban működtettetik. Öntözőrendszernél előfordul, hogy vannak kisebb vízhozamú zónák, ami viszont már a szivattyú üzemi tartományának szélén vagy túl van. Ez megerőlteti a szivattyút elégtelen lehet a hűtés, kenés, ezért hosszú távon meghibásodását okozhatja. Erre is oda kell figyelni a tervezésnél.

 
Öntözés képekben:
rotoros
Rotoros öntözőfejek. Mprotátor öntözőfejek. Spray (esőztető) szórófejek.
     
 
 
 
 
 
Nagy Gábor
Mobil: 0620-247-1011 (Bármikor)
E-mail:info@mindenamikert.hu
           mindenamikert@yahoo.com
Cím: Budapest 1173, Agyaghegyi dűlő 84
 
Örömmel várjuk bármilyen észrevételét, kérdését, kívánságát!