Kerttervezés

 
Kertépítés Index
Bemutatkozás
Szolgáltatások
Kkertépítés képekben, referenciák
Elérhetőségünk
 

Gyönyörű kertet szeretne? Ebben szeretnék segítséget nyújtani!

Kerttervezésnél fontos az ügyfél ízlésének megismerése. A kerttervet igyekszem az ő igényeire szabni még akkor is ha az én ízlésemnek ellen megy. Nekem az a siker, ha sikerül a megrendelőmnek az álmai kertjét megépítenem, nem az ha az én álmaim kertjét építem meg neki, és erőltetem rá, de ő nem érzi jól magát benne. Így örülök, hogy ha vannak elképzelések, esetleg képek, hogy milyen kertek tetszenek, amiből kiindulhatok, és így hamarabb közelebb kerülünk a megfelelő kerttervhez.

Amennyiben nagyon képlékenyek az elképzelések vázlattervek készítésével kezdjük. Vázlattervek konkrét növényeket nem tartalmaznak, csak ágyásokat, kerti építményeket és utak elhelyezkedését, esetleg növények jellegének feltüntetésével. Igény esetén készítünk külön tervet automata öntözőrendszerről és kerti világításról is.

Kerttervezés folyamán a legfontosabb kérdések, hogy a kertnek milyen célnak kell megfelelnie, mennyire legyen díszkert vagy inkább a szabadidő tevékenységet szolgálja. Milyen építményeknek, kerti berendezéseknek kell helyet találni, integrálni a kertbe. Másik fontos kérdés a kert jelege. Legyen minimalista pár növénnyel, vagy inkább angol kert jelegű, az egyenes vagy íves vonalak domináljanak stb.. Fontos kérdés, hogy mennyi energiát szánnak a kertgondozásra, mennyire legyen felhasználó barát. Nem utolsó szempont a kivitelezési költségek. Ehhez nélkülözhetetlenek a kivitelezési tapasztalatok. Lehet káprázatos kerttervekkel előállni, de nem sokat ér, ha nem találunk rá kivitelezőt, vagy olyan összeget kellene rá áldoznunk, ami meghaladja a pénztárcánkat. Már tervezés első fázisában is felhívom figyelmet a kertterv kivitelezésre ható költségeire. Például egyenes vonalakkal, négyzetes területekkel tervezet kertnek az öntözőrendszer kiépítése biztos jóval olcsóbb lesz, mint kanyargós keskeny füves részek esetében. Azonban, ha pénztárca engedi, én örülök, ha az öntözőrendszert szabjuk a kertre a kerttervet meg az igényekhezés nem fordítva.

Fontos kérdés a beültetés sűrűsége is, hogy hány évre tervezzünk. Előfordult, hogy szép magazin képek alapján kellett megépítenünk egy kertet, elvárás volt hogy azonnal úgy nézzen ki, mint a képeken. Az ilyen kert az mellett, hogy komolyabb összegbe kerül, a növények nagy részéhez pár éven belül hozzá kell nyúlni. Általános szabály, hogy 5 évenként egy kertnél nagyobb átalakításra lehet igény, visszametszésekkel, ifjítással, esetleg egyes növények kiszedésével. Megesett a másik véglet is. Egyik ügyfelünk, aki hosszabb távra tervezett, ismerve a növényeket, ritkás beültetést kért. Az ilyen kert viszont átadáskor kissé foghíjas. Nem hozzáértőben inkább félkész kert érzetét keltette. Én mindkét ügyfél kérésének örömmel tettem eleget. Beültetésnél fontos a növények és igényeinek ismerete, és hogy a megrendelő mennyi időt szeretne a kerttel tölteni.

Fontos kérdés a tereprendezés mértéke. Földszállítás és elszállítás komoly összegbe kerülhet. Pontos föld mennyiséget, a ház építésnél kikerült mennyiséget nehéz pontosan megbecsülni, így ezt jobb ha kivitelezésnél rugalmasan kezeljük. Az esetleg megmaradt földből szép kiemelt ágyásokat lehet létrehozni, mint azt a referenciáink között is látható.

Szolgáltatásunk elsősorban kivitelezéssel együtt vehető igénybe. Amennyiben a kivitelezést is igénybe veszik a kerttervezés ára levonásra kerül.

 
Néhány legutóbbi kertterv példánk:
Kertterv autocad-del rajzolva Kertterv Szadán, kerti tó kialakítással.
   
Kerttervezés Veresegyházán. kb 650 m2 kert, szintkülömbségekkel Kerttervezés Dunakesziben, ágyásokon áthaladó tipegővel.
Veresegyházi kert látványterve Dunakeszi kert látványterve
Beültetés 17 kerületben. Látványterv íves ágyásokkal
   
Majdnem száz ehhez hasonló kész kertterv közül böngészhet katalógusunkban: