b

Mulcs avagy ágyás takarás. Kell-e geotextília?

 
 
 


Mulcs a kertépítésben az a szerves anyag, amit talajtakarásra használunk. Jellemzően ágyásokban, növények köré tesszük. Ezek idővel lebomlanak földszerű anyaggá, így pótolni kell. Mulcs lehet például faháncs, faapríték vagy akár levágott fűnyesedék is.
Mulcsozás szerepe:
- Talajtakarás, ami a gyommagvak csirázás gátolja. Hangsúlyozom a magokat, mert az évelő gyomok növekedés nem gátolja. Egy tarackkal vagy egy apró szulákkal átszőtt területen nem fogja megszüntetni a gyomosodást. Az ilyen jellegű gyomok növekedését gyakorlatilag semennyire sem gátolja.
Gyomok növekedésére többféleképen hat: Takarja a talajt így a fényen csírázó gyomok (amiből elég sok van) csírázást gátolja. Ez mellet még az apró magok nem tudnak vastagabb rétegen átnőni, mert elfogy a magban tárolt a kezdeti növekedést tápláló fehérje. Ez azonban egy nagyobb magvú növény esetében (pl dió) nem jelenthet akadályt. Lehet még a múlcsban csírázást gátló anyag, ami idővel kioldódik.
- Takarja a talajt így árnyékol, kevésbé szárad ki, kevesebb öntözés szükséges.
- Tápanyagokat pótolhat vissza. Fűnyesedék pl nitrogént, A fenyő fakéreg savanyít a talajon, ami sok növény esetében kifejezetten előnyös. Budapesten a víz inkább meszes így a savanyítás nem jelent hátrányt.
- Esztétikai szerep: Kiemeli a növényeket, egységessé teszi az ágyást. Vigyázni kell a színekkel, mert egy vörös faháncsban a vörösesebb levelű növények elveszhetnek, egy szürkébbet vagy feketét viszont kiemelhet. Kérdés, hogy mennyire legyen hivalkodó színű, mennyire legyen szem előtt vagy inkább a növényeket emelje ki, háttérként. Vannak már egészen rikító színű faaprítékok, amelyek elvonhatják a növényekről a figyelmet.
Dekor kéregként árult nagyobb szemű faháncs is átgondolandó, hogy számunkra mennyire díszes, megéri-e a többlet költséget. Nagyobb szemű háncs előnye lehet, hogy a szél kevésbé viszi el, viszont a kisebb évelők szinte eltűnhetnek alatta.

Mulcs típusai:
- Fenyőkéreg, háncs: Ez a leggyakoribb Magyarországon. Esztétikus, jó gyomelnyomó képességgel, savanyítja a talajt. Méret szerint osztályozzák, az apróbbnak van jobb gyomelnyomó képessége, ezért a nagyobbat gyakran hívják dekorkéregnek. Lehet csak apróbb szeműt kiszórni, de ha ízlésünk, úgy kívánja és a pénztárcánk is megengedi akkor a tetejére menet a nagyobb szemű.
- Faapríték: Ez lehet színezett, kevésbé nyomja el a gyomokat, és általában olcsóbb a kéregnél.
- Fűnyesedék: A kertben keletkezik, így nem kerül pénzbe. Jól elnyomja a gyomokat, tápanyagot pótol vissza. Furcsa lehet az ágyásban a friss nyesedék zöld színe, ami viszont hamar sárgába vált. Nedvességre, bomlása büdös lehet.
Sok egyéb anyag használható mulcsozásra pl szalma, vagy tuják alól kiszedet elszáradt pikkelylevelek. Utóbbinak a terítése olyan helyen ajánlott ahol nincsenek közelben tuják, a betegségek terjesztése miatt.

Vastagsága
Már egy pár centi vastag terítés is hasznos lehet a talajnedvesség és gyomosodás szempontjából. Vékony réteg is gátolhatja a csírázást (fényen csírázó magok esetében). A vastagabb már a csírázó gyomok fejlődését is gátolja. Nagyon vastag terítés estén a kisebb frissen ültetet növények jelenthetnek gondot. Egy 10 cm vastag faháncs már befedi a kisebb évelőket. Általában az 5 cm vastagság terítés az elfogadott.
Gyakran felmerül a kérdés hogy rakjunk-e mulcs alá geotextíliát. Én ritkán szoktam javasolni. Mulcs szerves anyag ami idővel lebomlik, és földszerű anyag lesz. Innentől elveszíti a szerepét a geotextília, sőt zavaróvá válik. Igaz hogy az elején kevesebb gyom nő, mert a geotextilián az alatta csírázó gyomok nagy része nem tud átnőni. De a csírázó gyomok nagy részét egyébként a mulcs is elnyomja. Az évelő gyomok meg sajnos átnőhetnek sőt bele is nőhetnek a szövetbe, ami gyomok eltávolítását is megnehezítheti. Függ a beültetéstől is, a kertkialakítástól is. A talajtakaró növények növekedését például gátolja geotextília, ilyenkor semmiképpen sem javasolt a használata.
Geotextíliát alapvetően közegek elválasztására fejlesztették ki, azmellett hogy nem bomlik el és a vizet átengedi. Így a nem bomló anyagok esetében hasznos lehet használatuk., mint a kavics, murva, bazalt.

Szerves anyag helyett ágyás takarásra használhatunk nem bomló anyagot is, előnyük, hogy nem kell pótolni. De idővel cserére lehet szükség.
Leggyakoribb típusai:
- Kavics, folyami kavics: legkönnyebben beszerezhető. Több szín van együttesen, ezt valaki szereti, valakit zavar.
- Murva: Drágább mint a kavics, meszes ph-ja. Sziklakertekben lehet szép ahol hasonló színű sziklák vannak, és azok a növények köré amik meszes talajt kedvelik. Nagy felületben, nyáron vakító lehet.
-Bazalt, andezit: Legdrágább a három közül. Viszont fekete színével kiemeli növényeket, füvet is. Jól mutat modern kertkialakításban is. Hátránya és előnye is még, hogy felmelegíti talajt, így a hamarabb kezdhetnek hajtani a növények, de ez miatt a sekélyen gyökerező növények nem biztos hogy szeretik.
- És még sok hasonló anyag van, de ez a három leggyakoribb.

Az ilyen kavicsos takarás inkább a minimalista kertekben mutat jól, ahol főleg a szoliter növények dominálnak. Angolkertben, vagy ahol sok talajtakaró évelő van ott nem ajánlott. Az évelők fejlődését a kavics alatti geotextília is gátolhatja, ami használata kavics esetben mindenképpen ajánlott a közegek elválasztása miatt. A kavics közül problémás lehet a falevelek, szerves anyagok összetakarítása, ami belekeveredve, lebomolva, azok koszosságát növeli, így egy idő után azok lecserélésére válhat szükségesé.

 
Faháncs takarás Geotextília takarás az ágyásban, amire folyami kavics kerül
Folyami kaviccsal takart ágyás Fehér kavics takarás, jóval drágább a murvánál.
Bazalt őrleménnyel takart ágyás. Murvatakarás a levendula ágyásban
   
   
A weboldalon található összes kép és szöveg felhasználása csak írásos engedéllyel!