b

Szép fű titka

 
 
 
A szép gyep titka: Ezt egy mondatban össze lehetne foglalni: a fű igényeit kielégíteni.
Amennyiben ezt nem tudjuk teljesíteni, nem lehet szép füvünk. Ezt azért fontos hangsúlyozni, mert bizonyos kertek esetében, a kedvezőtlen adottságok miatt, nem lehet teljes mértékben az igényeknek megfelelni és így nem lehet igazán szép gyepünk. Az igények, a fűmag keverék függvényében változhatnak, ezért mindig nézzük meg, milyen magokat tartalmaz a keverék, amit vásárolni fogunk. Nézzünk a hangzatos nevek mögé, azaz, hogy milyen fűmagokat és milyen arányban tartalmaz a keverékünk. Ez más okból is hasznos lehet. Például a szárazságtűrő fűmagkeverékek leggyakrabban tartalmaznak nádképű csenkeszt is, ami durvább, szélesebb levelű fűféle és nem biztos, hogy az tetszeni fog nekünk. Többször hívtak már olyan kerthez, ahol erre a gyomra panaszkodtak és nem értették, hogy került a kertbe, pedig csak a fűmaggal együtt szórták el.
Tehát, a fű típusától függ annak gondozása. Én, amikor a továbbiakban a fű igényeiről beszélek, akkor alapvetően a leggyakrabban használt fűmag keverékre gondolok: a sport fűmagra. Ezeknek a leggyakoribb alkotója az angolperje, egy vagy több csenkesz fajta és a minőségibb keverékekben a réti perje. A réti perje fontos lehet, mert tarackoló növekedésével a későbbi, esetleg hiányosabb részeket is benövi, tartós gyepet adva. Ez a legdrágább része a magkeveréknek, és viszonylag lassan csírázik. Egy kertem esetében felmerült az az igény, hogy csak ebből a magból legyen a gyep. Sajnos nem lett sikeres végeredménye, mert mire elkezdett csírázni, már a gyomok sokkal nagyobb előnyben voltak és elnyomták a csírázó rétiperjét. Gyommentesség szempontjából ugyanis fontos a gyors csírázás, amit indítótrágya alkalmazásával és megfelelő öntözéssel is lehet segíteni.
A fű igényei röviden: megfelelő talaj, öntőzés, tápanyag pótlás, nyírás és fény. A fényviszonyok adottak egy kertben, arra nincs ráhatása a kertésznek, de nézzük a többi, fontos tényezőt, amit viszont a tulajdonos, illetve a kertész befolyásolhat.
Talajigény
A fű szempontjából az apró morzsás, szerves anyaggal feltöltött, jó vízelvezetésű, levegőző talaj az ideális. A jól levegőző talajt szeretném kihangsúlyozni. A gyökérnek is szüksége van levegőre, mert egyébként berohad. A berohadt gyökereken keresztül a fű nem tud tápanyagot és vizet felvenni, így akár megtévesztően hervadásos tünetek jelenhetnek meg, vagy sárgulhat! A nagyon betömörödött vagy rossz vízlevezetésű talaj ezért lehet káros és ezért is érdemes felrotálni, vagy felásni a területet. A nagyon laza szerkezetű talaj viszont későbbiekben még ülepedhet, így a füves rész megsüllyedését okozhatja, ami nem szép látvány. Így itt kompromisszumot kell hoznunk az Ügyfél igénye és a fű igénye között. Azonban egy jó minőségű, magas szerves anyagtartalommal rendelkező talaj esetében a tömörítést is jobban elviseli a fű. Szerencsés lehet, ha az altalaj lazább szerkezetű és így elvezeti a felesleges pangó vizet. A szerves anyag amellett, hogy tápanyagot ad, a talaj szerkezetét is javítja, így lehet nagyon hasznos a füvesítéskor a szerves anyag bedolgozása.
 
 
Az ideális aprómorzsás, de jól tömörödött talaj.  
 
Öntözés

Meg kell különböztetnünk frissen lerakott gyepszőnyeg, frissen vetett fű öntözését a már beállt, begyökeresedett gyeptől.
Magvetésnél cél, hogy folyamatosan nedvesen tartsuk a vetést, ami csírázáshoz és a kezdeti fejlődéshez elengedhetetlenül szükséges. Mivel az apró fűmag könnyen elmosódhat ezért a talaj nedvesen tartását csak gyakori kis adagú öntözéssel tudjuk biztosítani. Ez napi akár több indítást is jelenthet öntözőrendszer esetében. Ezt a beállítást a fű fejlődésével folyamatosan változtatnunk kell, gyakoriságot csökkentve, viszont az öntözési időtartalmat meghagyva, vagy esetleg növelve. Fontos a csírázás szempontjából a hőmérséklet. A magas hőmérséklet segíti a csírázást, így a nyári vetés szokott a leggyorsabban kicsírázni. Sajnos a magas hőmérséklet és a magas páratartalom, a gyakori öntözések miatt, táptalaja lehet a gombás betegségeknek, így az megjelenhet egy nyári vetésnél. Ezért fontos az öntözés számának fokozatos csökkentése a fű növekedésével párhuzamosan. A közhiedelemmel ellentétben, nem a tavaszi magvetés a legjobb, mert akkor csírázik a legtöbb gyom mag is. A legidálisabb az őszi vetés, mert ilyenkor már kevés gyom csírázik és tavaszra a fű már megerösődik annyira, hogy elnyomja a csírázó gyomokat. Jó lehet még a nyári vetés, itt kulcsfontosságú az öntözőrendszer beállítása, illetve annak fokozatosan átállítása.
Gyepszőnyeg is kezdetben gyakori öntözés igényel mert az csak 2-3 cm vastagságú földdel rendelkezik, tehát nincs mélyreható gyökérzet, így hamar kiszáradhat. De itt már nagyobb vízadaggal öntözhetünk mint a vetett fűnél, mert nem kell tartanunk a fűmag elmosódásától.

A már begyökeresedett fű öntözése: Ez nagy vitákat szokott kiváltani. Az öntözést minden esetben a talaj és a helyi adottságokhoz kell igazítani, így a beállítások kertenként eltérő lehet. Általánosságban igaz, hogy törekedjünk a ritka és a nagy vízadagú öntözésre. Lehetőleg kerüljük az esti öntözéseket, legjobb a hajnali öntözés. Hajnali öntözés oka, hogy ilyenkor a legkisebb a párolgási veszteség, a hősokk, amit hidegebb víz okoz, illetve így marad a legkevesebb ideig pára levelek között, ami táptalaja lehet a gombás betegségeknek. Legjobb ha közvetlenül napfelkelte előtt öntözünk, mert ilyenkor gyakran van páralecsapódás, így amúgy is egy párás rész alakul ki a fű levelei között, amihez a fű már hozzászokott. Ezt a párás részt a felkelő nap hamar felszárítja, így minimális lesz a párás, gombás betegségeknek kedvező időszak. Ha helyi adottságok és a talaj típusa engedi, inkább nagy vízadaggal öntözzünk, akár napokat is kihagyva az öntözésből. Ez a nagyobb vízadag fogja csak átnedvesíteni a felső 10 cm talajréteget, a kiszáradt periódusokban fog pedig lejjebb menni a gyökérzet keresve a nedvességet. A legjobb lenne mindig egy pillanattal az előtt öntözni, mielőtt megjelennének a hervadás és a vízhiány első tűntei a füvön. A mélyreható dús gyökérzet alapja egy szép gyepnek. Taposással, időjárással, kórokozókkal és kártevőkkel szemben is ellenállóbb lesz a füvünk, ha megfelelő gyökérzete van. Az időjárás változatosságai sokkal kevésbé fogják megviselni. Ennek oka, hogy az öntözőrendszer nem tudja lekövetni teljesen az időjárás változatosságát, szárazabb periódusokat. Egy dús mélyreható gyökérzettel rendelkező növény esetében nem jelennek meg a hervadás tünetei, szárazabb időszakokban sem. Egy sekély gyökérzet esetében rögtön megjelennek a tünetek. Az állandó reggeli esti öntözés nem ösztönzi a füvet a mélyebb gyökérzet fejlődésére, így az aszályosabb időkben száradhat. Ilyenkor előfordul, hogy még egy öntözést beprogramoznak, kis vízadaggal, ami, ideiglenesen segíthet, de ha úgy marad, akkor csak bebetonozza a problémát, és elindítja az ördögi kört.
(Sajnos volt, hogy kertész sem értette miért csak hajnalban kell öntözni, ritkábban és nagy vízadaggal. Az hogy ő miért reggel és este is öntöz a válasz csak az volt, hogy mert ő így csinálja és x.y is így csinálja. Bizonyos esetekben valóban indokolt lehet a már beállt fű esetében is a napi két öntözés, de az ritka. Nem sikerült megfejtenem, hogy miért nem terjed, terjedt el a helyes öntözés. A Kertészeti Egyetemen egyértelműen megtanítják az irányelveket ezzel kapcsolatban, a legtöbb szakkönyv is ezt erősíti meg.)

Tápanyag utánpótlás:
Mivel a fű nyírásával folyamatosan elveszük a tápanyagot a talajból, így azt mindenképpen vissza kell pótolnunk. Az angolperje nagyon igényes a tápanyagtartalomra. Ha kevés, akkor nagyon hamar leromlik a füvünk, és a kisebb tápanyagigényű gyomok szaporodhatnak el. A legjobb, ha szervesanyaggal feltöltjük a talajt füvesítés előtt, majd minden évben minőségi műtrágyával pótoljuk a nyírásból adódó veszteséget.
Fény
Az angolperje fényigényes, így árnyékosabb területen nagyon nehéz szép füvet létrehoznunk. Ilyen esetben legjobb ha más megoldást választunk, pl. árnyéki dísznövényekkel ültetjük be a területet.
Nyírás
Törekedjünk a gyakori nyírásra, különösen műtrágyázás után. Ha ritkán nyírjuk akkor nagyobb sokkot okozunk a fűnek, mivel egyszerre több zöld levélfelületet veszít. Látványban is csúnyább, mert ilyenkor felszínre kerülnek a sárgább, lejjebb elhelyezkedő levelek, illetve az ilyenkor kilátszódó földes részeken a gyomok is meg tudnak jobban telepedni. Házi kertekben általában jobb a magasabban hagyott fű, mert ellenállóbb lesz. Árnyékosabb részeken is jobb, ha mindig magasabbra állítjuk a fűnyírót, de ott is gyakran nyírjuk. Fontos hogy éles legyen a penge, ne filcesedjen a levélszéle, mert táptalaja lehet a gombás betegségeknek, és látványban sem szép.
Gyepszellőztetés
Ha a felsorolt igényeket ki tudjuk elégíteni, akkor gondolkozhatunk a gyepszellőztetésen. Egyszeri gyepszellőztetéstől ne várjunk szép füvet, ha korábban felsorolt igényeket nem tudtuk megadni a fűnek. Extenzív gyepek esetében, ahol az öntözés és tápanyagpótlás korlátozott, talán jobb ha nem szellőztetjük meg a füvet, mert így a fű között maradt levélmaradványok takarást adhatnak talajnak, ami vízmegtartásban és gyomok csírázásának gátlásában lehet hasznos, illetve bomlásásval tápanyagot pótolhat vissza a talajba.
Gyomok
Gyomok elleni megfelelő védekezésnél elengedhetetlen a gyomok ismerete, mert a típusától függően kell védekezni. A gyomismeretet sokan alábecsülik.

Legkönnyebb védekezni a magról csírázó kétszékű gyomok ellen, mert legtöbb esetben nem bírják a rendszeres nyírást. Ilyen pl a parlagfű, Lehet vegyszeresen védekezni szelektív kétszékű gyomirtó szerrel is, ami látványos eredményt fog adni, mert meglehetősen érzékenyen reagálnak a gyomirtó szerre, mert nincs a gyökérükben tartalékok, de nem biztos hogy érdemes. A rendszeres nyírástól is kikopnak a fűből.
Kétszékű évelő gyomok: Fontos a füvesítés előtti vegyszeres totális gyomirtás, mert ilyenkor tudjuk a legkönnyebben a területen elhelyezkedő ilyen jellegű gyomokat kiírtai. Már beállt fű esetében is megtelepedhetnek ilyen gyomok, amik közül vannak, amik a nyírást is bírják, így ha nem cselekszünk, akkor csak még jobban elszaporodnak. Így érdemes megjelenésük esetében minél hamarabb védekezni ellenük akár vegyszeres szelektív gyomirtással, akár mehanikus gyökérrel együtt történő eltávolítással. (pl acatoló használatával). Valószínűleg többszöri vegyszeres kezelésre lehet szükség, mivel a szabadforgalmú szerekre kevésbé érzékenyek.
Évelő egyszikű gyomok. (pl tarackbúza) Legnagyobb gondot ezek okozhatnak. Füvesítés előtt totális gyomirtó szerrel írthatók ki. Tapadásfokozó és egyéb adalékok használatára szükség lehetett, valószínűleg több kezelés szükséges. A felső 10 cm talajeltávolítása nem jelenthet megoldást mert mélyebben is lehetnek gyökerek (lásd kép lejjebb). Megoldás jelenthet többszöri felásás és minden gyökér eltávolítása, minden felásásnál. Vagy hosszabb idejű fekete neljonos talajtakarás, füvesítés előtt.
Egyszikű egyéves gyomok (pl. talpas muhar, kakaslábfű) Szintén nagy gondot okozhatnak. Bár egyévesek, de gyorsan fejlődnek, magjaikat hamar szétszórják, és a nyíráshoz is alkalmazkodnak. Így gyorsan elnyomhatják az angolperjét. Akár frissen lerakott gyepszőnyegben is megtelepedhetnek, ha szomszédos területekről fúja be a magokat a szél. Még friss magvetésnél szokott megjeleni. Léteznek gyomirtószerek ellenük, de házikertben ezek nem használhatók, így legtöbbször marad a kézi gyomlálás. Elpusztulásuk után, ami télen bekövetkezik, gyepszellőztetővel eltávolíthatok a növénymaradványok nagy része és a terület felülvethető fűmaggal. Megjelenésük utalhat a kevés tápanyagtartalomra, elégtelen öntözésre vagy talajkártevőre is, ami kiszorította, meggyengítette a korábbi füvünket.

Gyomosodás megelőzés szempontjából fontos tehát a füvesítés előtti vegyszeres gyomirtás. És hogy a fű igényeit kielégítsük. Egy tömött rendszeresen nyírt gyepben nehezebben tudnak megtelepedni a gyomok. Bizonyos gyomok megjelenése jelezheti, hogy a fű igényi nincsenek teljes mértékben kielégítve.

 
 
Tarack (tarackbúza, Agropyron repens) gyökere 30-40 cm mélyen.  
Fű téli gondozása
Amikor írtam ezt a cikket, szép havas volt a táj és még felnőttként is hatalmas vágyat éreztem egy hóember építésére. Eszembe jutott egy két gyerek arca, amikor a kert átadáskor, fű gondozásáról kezdtem beszélni a megrendelőimnek, kisebb gyerekek jelenlétében, és kijelentettem, nincs hóban futkorászás, és hóemberépítés. Azt is hozzátettem, ügyvédekhez hasonlóan, hogy én csak a fű érdekeit képviselhetem. A letaposott, betömörödött hó, nem tesz jót a fűnek, mert a hópenész betegség nagyobb eséllyel támadja meg így lehetőleg ne lapátoljuk, taposok rá a havat. Téli gombás betegségek, sárgulások megelőzéseként, kijutathatunk őszi műtrágyát is. Vigyázzunk, hogy ez más fajta, kimondottan csak ősszel kijuttatható fűtáp legyen! Még egy elnevezés megtévesztő lehet, műtrágyákkal kapcsolatban. Volt egy ügyfelem aki tavasszal indító, starter műtrágyát szórt ki, hogy ezzel "beindítsa" a fű tavaszi növekedését. Legtöbbször az indító, vagy starter műtrágya a vetéshez, illetve a gyepszőnyeg lerakásához használandó. Nagy bajt nem okozunk vele, de ezek a műtrágyák főleg a gyökeresedést és a kezdeti fejlődést serkentik és kevesebb nitrogént pótolnak vissza.
Leírtakból kitűnik, hogy a szép fű sok munkával és pénzzel járhat. (pl műtrágya vagy öntözéskor használt víz). Így amikor kertkialakításkor azt mondják nekem, hogy sok füves részt szeretnének, mert az kevés gondozást igényel, akkor ellenkezni szoktam, és már akkor figyelmeztetem, hogyha szép fű a cél, akkor az lehet az egyik legmunkaigényesebb rész lesz a kertben.
A weboldalon található összes kép és szöveg felhasználása csak írásos engedéllyel!

 

Elérhetőségünk:
Nagy Gábor
Mobil: 0620-247-1011 (Bármikor)
E-mail:info@mindenamikert.hu
           mindenamikert@yahoo.com
Cím: Budapest 1173, Agyaghegyi dűlő 84