b

Vakondháló lerakása, előnyök hátrányok.

 
 
 

Vakondháló bizonyul eddig a legjobb védekeznénk a vakond ellen. Alkalmazásuk elsősorban a füves területeken történik. Elméletben ágyásban is lehetséges, de nagy földmunkával jár, így ritkán kerül rá sor. Lehet lerakni közvetlen gyepszőnyeg alá vagy föld alá, ez azonban földmunkával jár, ami költség nővelő tényező lehet. A vetett fű esetében, mindenképpen a vakondháló fölé kell tölteni földet, olyan rétegben amiben a magvetést, gereblyézést el tudjuk végezni (kb. 10 cm vastagság). Ha szint emelkedés nem lehetséges akkor le kell szedni a földből, ami jelentős költségnövelő tényező lehet. Kivitelezésnél nagyon fontos hogy egységesen, átfedésekkel, szakadás mentesen fedje az egész területet, mert csak így nyújthat védelmet. Szakadásnál, a háló fölé mehet a vakond és akkor már ott garázdálkodhat.
Hátrányok:
- Ha gyepszőnyeg alá rakjuk közvetlenül, akkor azalatt túró vakond hepehupássá teheti a gyepet, mert bár feljönni nem tud, de a földet mozgatja a gyepszőnyeg alatt a járatainak kialakításával. Gyepszőnyeg alá rakás esetében, bizonyos gyomok mechanikai eltávolítása, pl. acatoló használata problémás lehet, mert vakondháló szakadását okozhaja. Bizonyos gyepszelőztető kések, mélyre állítva belevághatnak a hálóba.
- Vannak olyan rágcsálok, amik tudnak felszínen is mozogni, mint pl. a pocok és vakondhoz hasonló túrásokat végeznek. Ez ellen nem nyújthat teljes védelmet a vakondháló. Különösen, ha nagyobb földtöltés alá raktuk a hálót, akkor belemászhat ebbe a rétegbe, ott csinálhat túrásokat. Közvetlenül a gyepszőnyeg alá rakot háló ebben az esetében, nagyobb védelmet nyújt.
- Földmunkákat, földtöltést megnehezítheti. A bobcat súlya és fordulása kiszakíthatja a vakondhálót a tereprendezésnél és földtöltésnél.
- Későbbi kert átalakításoknál gondot okozhat. Gyepben történő későbbi növényültetésnél vigyázni kell hogy ne szakadjon ki a háló vagy be kell foltozni. Öntözőrendszer átalakítást is megnehezítheti. Kert újraépítésekor költségnövelő tényező lehet a régi vakondháló felszedése.

Maga a lerakása egyszerű, kertkialításnál ajánlott, különösen gyepszőnyeg esetén, vagy amikor amúgy is tölteni kell termőtalajt a területre, mert akkor csak le kell „gurítani”. Viszont szakadásra vigyázni kell, ami egy bizonyos technológia fegyelmet követel a kivitelezőtől és pl. bobcat használatát megnehezítheti a földmunkáknál.

Mielőtt a vakondháló megjelent a piacon, alkalmaztunk még talajfertőtlenítést a vakond ellen. A talajfertőtlenítés a talajkártevők, rovarok, elleni védekezést szolgálja, így a vakondot nem pusztította el, csak a táplálékát, így nagy eséllyel nem jelent meg a területen egy ideig. Nagy eséllyel és egy ideig, tehát nem jelentett biztos és tartós védelmet. Ezek a szerek pestiesen szólva elég "kemények" voltak (több napos munkaegészségügyi és több hetes élelmiszer egészségügyi várakozási időkkel). Használatukat ma már Európa Unió betiltotta. Jelenleg szabadforgalmú talajfertőtlenítő szerként a Force 1,5 g-t lehet megvenni, amit csak talajba bedolgozva lehet használni. A talajfelszínre szórva nem sok hatása van, így csak kertépítéskor használható, kész kertnél már nincs értelme. Nagyobb probléma, hogy csak bizonyos talajkártevők ellen hatásos, pl a lótücsök ( Gryllotalpa gryllotalpa) ellen egyáltalán nem. Így ezzel a szerrel ez a hatás, azaz a vakond távoltartása csak kismértékben érhető el. Vannak még biológia védekezések a talajkártevők ellen, de azok pl. a gilisztákra nincs hatással, ami szintén kedvelt tápláléka a vakondnak. Vakond megjelenése a kertünkben lehet jele egy egészséges gilisztákkal teli talajéletnek, de lehet jele a talajkártevők elszaporodásának is. Az egyszeri talajfertőtlenítés egyébként sem jelent garanciát, hogy későbbiekben nem telepszik meg és nem szaporodik el egy talajkártevő a kertünkben, mert a legtöbbnek van repülni tudó fejlődési állapota. A talajfertőtlenítő szerek betiltásával, azonban megjelent a vakondháló, ami füves részeken megoldást jelentett a vakond ellen. Sokkal nagyobb gondot okozhatnak a talajkártevők, mint a lótetű, mert az elleni házkertben, nagyon nehéz védekezni a vegyszerek betiltásával. A lótücsők gyökerek rágásával, a füvünket akár teljesen tönkreteheti. De ez a probléma már nem ehhez a témához tartozik.

 
Vakondháló terítése termőföld alá. Vakondháló terítése gyepszőnyeg alá.
A weboldalon található összes kép és szöveg felhasználása csak írásos engedéllyel!